Descoperirea medicală ce ar putea preveni demența. Obiceiurile care trebuie să fie evitate 

de: Ana Anițoiu
25 08. 2023

Demența ar putea fi prevenită prin evitarea unor anumite obiceiuri, conform unei noi descoperiri ce a fost făcută de cercetători. Aceștia au aflat câțiva factori ce joacă un rol important în apariția acestei probleme de sănătate.

Până la 40% dintre cazuri pot fi evitate

Un studiu revoluționar condus de Universitatea din Oxford a identificat 11 factori de risc importanți pentru apariția demenței. Astfel, aceștia au dezvoltat un instrument prin care pot determina probabilitatea ca o persoană să dezvolte această afecțiune în următorii 14 ani. Instrumentul se numește UK Biobank Dementia Risk Score (UKBDRS).

Această descoperire a fost făcută în contextul în care specialiștii au estimat că numărul cazurilor de demență va crește de aproape trei ori, ajungând la 153 de milioane la nivel mondial până în 2050, ceea ce reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sistemele de sănătate și sociale.

Prin cunoașterea acestor factori de risc esențiali, mulți dintre ei putând fi influențați prin modificări ale stilului de viață, este posibil ca până la 40% dintre cazuri să poată fi evitate.

Obiceiurile ce ar trebui evitate pentru prevenirea demenței

Cei 11 factori importanți care pot duce la demență sunt: vârsta, nivelul de educație, istoricul de diabet, istoricul de depresie, istoricul de accident vascular cerebral, demența în cazul părinților, condițiile socio-economice, tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat de colesterol, viața trăită în singurătate și genul masculin.

Cercetarea nu s-a oprit aici, ci s-a extins la investigarea acestor factori de risc în combinație cu prezența unei gene specifice, gena APOE, renumită pentru legătura sa cu demența. Acest lucru a dus la formularea unui instrument de evaluare a riscului denumit instrumentul UKBDRS-APOE, conform The Guardian.

Gândit ca un instrument de screening inițial pentru demență, instrumentul poate clasifica persoanele în grupuri de risc. Cei clasificați ca fiind cu risc ridicat pot fi supuși ulterior unor evaluări suplimentare care să cuprindă evaluări cognitive, scanări cerebrale și analize de sânge.

Potrivit cercetătorilor, prin modificarea anumitor factori legați de stilul de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, controlul greutății și moderarea consumului de alcool, o proporție considerabilă de cazuri de demență ar putea fi evitată.